VRIJ aan de RIJN

4 mei 2024 - 5 mei 2024 VRIJ ad RIJN (stg Alphense Oranjevieringen)
Na onderhandeling tussen de Duitse en geallieerde militairen wordt op 5 mei 1945 vanuit Hotel de Wereld in Wageningen de capitulatie van de Duitsers aangekondigd. Wij vieren op deze dag onze bevrijding. Sinds 1948 wordt in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur voor het Hotel de Wereld ontstoken. Dit vuur symboliseert de overgang van het herdenken op 4 mei en de viering van de vrijheid op 5 mei. Vanuit Wageningen vertrekken loopgroepen vanaf deze historische locatie om het vuur te verspreiden. Ook inwoners van Alphen aan den Rijn lopen mee met deze bevrijdingsvuurestafette en brengen het vuur naar onze gemeente.

De militaire colonne met historische legervoertuigen van Vrij ad Rijn zorgt voor de verspreiding van het vuur in de 8 kernen.

Na de start gaat de militaire colonne naar het centrum van Alphen aan den Rijn en is er een ceremonie in het Burg. Visserpark waar burgemeester Liesbeth Spies het bevrijdingsvuur zal ontsteken. De intocht wordt vervolgd via de Lage Zijde naar Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude-Rijndijk, Hazerswoude-Dorp (west), Benthuizen, Hazerswoude-Dorp (oost) naar Boskoop. Daar wordt het evenement afgesloten met een feestelijke intocht door het centrum.