De Tocht om de Noord.(Bivak + bevrijdingsrit naar Delfzijl)

18 september 2021 Jasper Spijk"In de voetsporen van de bevrijders," is dit jaar het thema van de bekende wandeltocht de 'Tocht om de Noord'in de provincie Groningen (TodN). In het weekend van 18 en 19 september worden verschillende wandeltochten georganiseerd die geheel in het teken staan van 75+1 jaar bevrijding! De wandelaars lopen de routes die de bevrijders in 1945 maakten. Men loopt veelal langs bekende en soms minder bekende locaties waar in de nadagen van de oorlog hevige strijd is gestreden. Eindpunt van alle routes is Delfzijl.

Op zaterdag 18 september start de 20 km route in Uithuizermeeden. Via de bekende plaatsen als Roodeschool, Spijk, Bierum en Holwierde is het eindpunt dus Delfzijl. De organisatie van de TodN heeft Stichting Dorpsbelangen Uithuizermeeden gevraagd om de wandelaars ook fysiek te 'betrekken' bij de gebeurtenissen in april 1945. Daarom heeft Stichting OTTO (instantie die jaarlijks een oldtimertoertocht organiseert) in samenwerking met het 'Comité bevrijding 't Hogeland' (contactpersonen historische legervoertuigen) gevraagd om in een zeer korte periode tussen de 20 en 30 historische legervoertuigen bijeen te krijgen voor een 'Bivak + bevrijdingsrit naar Delfzijl'. (beide organisaties zijn bekend van de in 2019 gehouden 'Militair treffen in Uithuizermeeden').

Op dit moment zijn er al meer dan 3000 aanmeldingen binnen voor de 20 km wandeltocht op de zaterdag!

Op het terrein van camping Lentemaheerd (tussen Uithuizermeeden en Roodeschool) zal een bivak worden opgebouwd met o.m. een klein veldhospitaal, veldkeuken, ordonnans, radioverbindingen, verkenners e.d. De wandelaars lopen dwars over het bivak en worden dus ook fysiek meegenomen in 'de spannende opmars naar Delfzijl in april 1945'.

Voor dit evenement kunt u zich aanmelden (voor eigenaren van historische legervoertuigen WOII en Koude Oorlog.

U kunt ook al op vrijdag aanrijden. Overnachtingen zijn wel voor eigen rekening tegen de geldende tarieven (er worden geen toeristenbelasting berekend).

Informatie van de camping kunt u vinden via onderstaande link:

https://lentemaheerd.nl/nl/

Informatie van de organisatie Tocht om de Noord 2021 kunt u vinden via onderstaande link:

https://www.tochtomdenoord.nl/wandeltochten/tocht-om-de-noord/tocht-om-de-noord-2020

Programma: 18-09.

aanrijden is al mogelijk vanaf 7.00 uur.

tot circa 12.00 bivak.

circa 12.30 uur vertrek bevrijdingsrit 'in de voetsporen van de bevrijders'naar Delfzijl. (eindpunt)

Aanmelden en vragen graag via de mail: jspijk@hetnet.nl

Diegene die zich aanmeld krijgt een bevestiging en begin september krijgt men een laatste update.

Namens de organisatie: Jasper Spijk