Remembers operatie CANNONSHOT

11 april 2020 - 12 april 2020 Johan van den Boomgaard
Remenbers Operatie Cannonshot.

Herdenken, vieren, beseffen en beleven van het begin van de bevrijding van de Veluwe en West Nederland

Operatie Cannonshot was de codenaam van geallieerde strijdkrachten voor het oversteken van de IJssel tussen Gorssel en Wilp in april 1945. Na deze geslaagde oversteek konden de Canadezen op weg over de Veluwe naar west Nederland.

In het weekend van 11 en 12 april 2020 (Paasweekend) zal een evenement georganiseerd worden waarin operatie Cannonshot wordt gevierd, herdacht, beseft en beleefd.

Gedurende het weekend zal er op het evenemententerrein van het recreatiegebied Bussloo, in de driehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen, een kampterrein ingericht worden met historische militaire voertuigen en worden presentaties over de bevrijding gegeven, amfibievoertuigen kunnen in deze recreatieplas demonstraties geven.

Naast WOII voertuigen en uitrusting zal in het kader van bewaren van vrijheid en vrede ook een deel ingericht worden met naoorlogse voertuigen.

Op zaterdag rijden we een bevrijdingsroute aan de oost kant van de IJssel door verschillende dorpen in de gemeenten Zevenaar, Bronkhorst, Lochem en Vorden. In de loop van de middag is deze colonne weer in het kampterrein op Bussloo en is er voor de deelnemers een warme hap. Overnachting op het evenemententerrein is uitgangspunt.

Zondag 12 april 2020 zal de oversteek herdacht worden waarbij amfibievoertuigen een traject op de IJssel varen en nabij de oorspronkelijke landingsplaats het water uit komen. Samen met WOII voertuigen die vanuit Bussloo naar deze plaats rijden wordt een bevrijdingsroute gereden door de dorpen Wilp, Posterenk, Twello, Terwolde en Teuge op verschillende plaatsen gaan de Pipes and drums voor de voertuigen uit. Aan het einde van deze tour voegt de colonne zich weer in het kamp op Bussloo voor de warme hap. Ook dan is er mogelijkheid te blijven tot maandag (2e paasdag).