Herdenking Wiltshire in Arnhem - Schuytgraaf

2 oktober 2019 Femke - werkgroep Wiltshire


Herdenking gevechten van het 4e en 5e Wiltshire bataljon in Schuytgraaf - Arnhem.

Gezocht: voertuig van de Wessex Division of nog specifieker van deze bataljons om te betrekken bij de herdenking op 2 oktober a.s. om 10.30 uur.

Herdenking bij Wiltshire Monument Schuytgraaf - 75 jaar

Het Wiltshire Regiment trok na de landing in Normandië op D-Day al vechtend richting Arnhem. In het zuiden van Arnhem waren het vooral het 4e en 5e bataljon die betrokken raakten bij zware gevechten. Bij de spoorwegovergang aan de Laarstraat en bij boerderij De Laar (nu De Buitenplaats) is hevig gevochten. De bataljons wisten weliswaar de stellingen te behouden, maar toen ze op 5 oktober 1944 werden afgelost door eenheden van de Amerikaanse Airborne Divisie, waren al meer dan 70 militairen omgekomen. Tot op de dag van vandaag worden nog 14 militairen van de bataljons vermist.

De herdenking is een samenwerking tussen de delegatie uit Engeland (familie en vertegenwoordigers) en de werkgroep Wiltshire. De Roll of Honour wordt gelezen, de namen van de gesneuvelden van het Wiltshire Regiment. We staan stil bij hetgeen 75 jaar geleden in onze wijk heeft plaats gevonden. Daarna is er gelegenheid om bloemen te leggen.

Werkgroep Wiltshire nodigt jong en oud van harte uit bij deze herdenking, deze vindt elk jaar plaats op de eerste woensdag van oktober om 10.30 uur bij het Wiltshire monument gelegen nabij de Buitenplaats, Marasingel 19.

Dit jaar zal er extra aandacht besteed worden aan hetgeen 75 jaar geleden in Schuytgraaf heeft plaats gevonden. Naast de jaarlijkse herdenking zal er op dinsdag 1 oktober a.s. om 20.00 uur een interessante informatieve bijeenkomst gehouden worden in de Buitenplaats, de omgeving waar het 75 jaar geleden allemaal plaats vond. De exacte inhoud van het programma zal via diverse media bekend gemaakt worden.

Wij als werkgroep Wiltshire zouden het heel bijzonder vinden als er dit jaar 1 (of misschien wel meer) representatief voertuig uit deze periode aanwezig kan zijn (met bestuurder en evt. passagiers natuurlijk) bij deze herdenking.

Nog mooier zou het zijn als het een voertuig is van de Wessex Division is.

Mocht iemand ons hier bij kunnen helpen, neem dan graag contact met ons op!